17 Şubat 2009 Salı

STRES



STRES ! adını görünce bile yüzümde anlamsız bi tebessüm olur.Neden ya stres , hep stres, hep stres.Mutlu geçen tüm günü tek bir stres mahvedebilirken nasıl olurda tekrar pozitif olarak devam edebilirim.Kimi zaman telefonda,biri ile tartışırken,bizden bir şey istendiğinde,sevdiklerimizkavga ederken bu arkadaşı hep baş ucumuzda buluruz.Çevremizde gördüğümüz , duyduğumuz bize karşı tehdit oluşturan herşey potansiyel stres alıcısına çevirir bizi.Peki bundan nasıl kurtulalım ? hadi git diyince gitmiyor ki ?. Stresi azaltmak için olaya hakim olmaya çalışmak ve olabildiğince sakin olmaya çalışmak.İyide karşımda hararetli bir tartırşma varken hep sakin olup hem olaya nasıl hakim olabilirim ki ?. Stres ve panik beraber takılan iki tiptir.Ne kadar strese girersek o kadar öfke ve panik oluruz.Panik oldukça konuya odaklanmamız zor bir hale gelir ve söylediklerimiz anlamını yitirebilir.Şöyle düşünün ; Biri sizden acil bişi istedi.O şeyin o an bulunması ve yapılması gerekenin bi an önce yapılması lazım.Biri bize acil lafını söylediğinde istemeden beynimiz harekete geçer,Ufak çapta bi panik sinyali gönderir.Çabuk olması gereken bir şeyi çabuklaştırmak için ne kadar zaman kaybedersek sinyalde o derece büyür. ve tüm bedenimizi kontrol eder.Elimiz belimiz birbirine dolaşır. Macarena misali bu süreçte devam ederiz.Stres bizi ipin ucundaki kukla gibi oynatır.Bizi o an için çaresiz bi çocuk gibi o yana bu yana koşturur.Zaten bu koşturmaca esnasında vakit kaybediyoruz.O zaman koşturmak yerine bi durup soluklanalım.konuya biraz daha soğukkanlı bakalım.Aklınızın bi köşesine küçük bi postit yapıştırın.Benden ne istendi ? bu konudaki kaynaklarım neler ? dışkaynak bulmam gerekir mi ? İlk olarak ne yapılmalı ? Neler yapabilirim ? gibi gibi kendinize göre bir plan bulundurun.Oradan devam edin.Bunları düşünürkende panik oluruz.Olaya olduğunca sakin yaklaşmaya çalışırız.
- Bunu buraya niye yazıyorsun herkez biliyor ya bunları !
- - herkez biliyorda uygulayabiliyor mu peki ?
- Uygular,uygulamaz ne bilim ben , sonucu söle bize!
- - İkide bir çıkıp çıkıp durma ya , strese sokma beni 
- İşim değil mi , sokarımda çıkarımda anca bıdı bıdı
- - Kriz bi sana vurmadı ya sürekli başımdasın
- Kriz benim ortak,krizsiz stres mi olur muş
- - senden var yeterince kaçıl şurdan.
- Notun bitene kadar başındayım,hadi bakım,
- - iyi o zaman oku biraz belki strese girersin,
- Ha Ha Ha çok komik ...iyice cıvıdı bu da

Hangi konuda olursa olsun , konuya hakim olmak için sakin olmak gerekir.Çünkü stresli yaklaşmak bize bişi kazandırmıcaktır.ne yapıcağımıza karar vermek için kullanıcağımız zamanın 10 mislini stresde bize yapıcaktır.Olaylara ne çok zor ne de çok basitmiş gibi yaklaşılmalı.Yani olursa olur olmazsa olmaz dememek ama tedbiride elden bırakmamak gerekir.Yapabiliceğimiz şeyleri ortaya çıkarmalı , karar vermeli, az da olsa kendimizce bir sonuca varabilmeliyiz.Çünkü karşımızdaki bizden birşey beklemektedir.Olmuyorsa bunun sebebi şudur,şunlardan dolayı olmuyor açıklamamız gerekir.Zaten mantıklı bi açıklamanız varsa bir konuda strese girmeniz gerekmez.Olmuyor diye birşey yok kardeşim.Olmuyoru aklından çıkarmalısın.Olmadığını zaten bende biliyorum ama bunun olmama sebebi şudur ve bunun benimle bir alakası yok.sana onun yerine şöyle bir çözüm sunabilirim.Bir daha böle bi durumla karşılaşmamak için bunu yaparsan tartışmak zorunda kalmayız.İnsanlara istediğini sölemekde ortalığı yatıştırır ama kimse bu kadarda aptal değildir.Böle yapmak durumu toparlamaktan çok karşınızdakine olan güvenide yok eder. "Ben senin ne demek istediğini biliyorum.Olsun yada olmasın sen tam düşündüğün gibisin.o düşündüğün mükkemmel tablosun sen.ben sana ayna yardımıyla o tabloyu göstericem.ama aynada "benim tablom olucak!",merak etme sen"
etik olmasada bunu kullanan ve istediğini elde eden çoktur.o an için hem kendi stresini ve karşındakinin stresini alır.her stres yaşandığında bu mekanizme devreye girer. bu daha çok olaydan kaçmaya benzer.Stresi sürekli görüp kaçmak gibidir.Bir planı ve mantıklı bir açıklaması olan herşey insana huzur verir.ferahlık verir.Zaten bu şekilde devam ettikten sonra yapılmayan bişi kalmıcaktır.Onun telafisi mutlaka gerçekleşir.Karşımızdaki stres satıcılarından stres almak yerine siz kendi sakin ve planlı postitlerinizden verin.Zaman harcamak yerine zaman kazanmış olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder